KAMI SI PENYELAMAT LA SANGAT


ohhhyeeaaaaa... wah wah wah... tak pernah dibuat orang update blog setiap hari... tapi aku setiap jam buka blog... ada je nk meroyan.

bayangkan...pejam mata dan feel ok.... aku tulis blog ni dalam keadaan yang separuh sedar.. rambut dilepaskan, tunduk, mata kearah scrinnn laptop, berkain batik, berbaju tshirt... arggghhh,,, hantu kak limah yang terkejut tgk aku...

cenggini la rupa u olls lau tgk aku 

hye...korang ingat aku tak ade keje lain ke? yee... memang tak ade... tak ade ok.. time cuti, biase la. bg student2 yang kemaruk buku, dia memang suka menulis... mengarang... serta mengarut.. tapi bila kelas mula, time tu student2 yang seangkatan dengan aku akan cari masa untuk merehatkan minda..

tak penat ke???? cuti kite kan dah banyak di habiskan dengan tulis2 ni.. alaa,,,, u olls ni x rock laa..... cer bg ktorg rehat cikit..
zira, kau memang suke kan rehat pada waktu yang bukan waktu untuk kau rehat! ye itu aku...

baik lah.. sume dah tgk tajuk? dah dapat agak ape yang aku nak crita innn... kalu tak dapat, baca doa byk2... dan fokus pada ape yang akn aku crita ni... 

ok.... bermula dari zaman bathman, catwomen, muncul pula spidermen difollow pula oleh cicakmen...tapi ape yang aku nak crita hari ni adalah.... berbalik kepada zaman keluangman.... ok ok.. aku ulang semula... KELUANGMAN.

pasti ramai yang kenal.. sebab zaman dulu, memang ni yang bermain di bibir korang ^ ^... bek korang ngaku... aku pakse.. hehe.. bagus.

yaaa ammpuunnnnnnnnn... aku lau nak mulakan crita memang suka taip panjang2.. mungkin mase sekolah dulu aku habis kan mase yang panjang untuk baca mukadimah bg buku sejarah... hye.. ape kene mngena...? ade ok.. makne nye ak ni seorang yang mementingkan mukadimah dari isi. ok ok... sudah............ cukup cukup sudah. aku mula kan...

1 2 3 fuhhh....... mata dibulatkan.mulut dikumat kamit kan. buka minda selami jiwa.. ye ye.. mcm tu...

aku habiskan zaman kanak2 aku bersama adik2 tercinta la sangat kan.. ye...tak banyak yang kitorg lakukan. tp yang sedikit itu sudah memberi banyak kenangan untuk kami berlima.. -muka cumil sedikit innocent-

paaada suatu petang, kami empat beradik bermain sebuah permainan yang agak power pada zaman itu... permainan kami tidak akan dimainkan oleh kanak2 yang sebaya dengan kami kerana kami memang super pada zaman itu. -sedikit megah-

aku sebagai akak sulung yang mngetuai permainan memulakan misi kami sebagai THE POWER KIDS. kasi gempak sikit baca.... ok mcm tu...

ok.....barissss.......barisss sedia... lurus kan barisan... angkat, jatuh, angkat, jatuh.. ok ok.. lurus dah...  hey...korang tak reti buat baris ke? yang kecik di depan, yang tinggi di belakang.. 

ketika itu adik aku yang paling bungsu terkedek2...pergi kedepan.. eh eh... kau kecik lagi xleh main la... dia baru berusia setahun nangka ketika itu... adoi...wat muka nak nagis pulak... yelah yelah.. tapi jangan tiru aksi ktorg... fahamm.. dia hanya pandang aku dengan penuh penghayatan.. minta difahamkan.. argghhh tak reti aku nak bg dia faham.
huhu, ayong... aku tak faham

yang perempuan amek tudung umi, yang laki amek kain pelekat abah... adik aku yang afiq sempat plak tanye aku solan cumil... "kaklong, kain pelekat terlalu besar untuk aku dan adik..boleh kami guna napkin tak? fuhhh.... aku kan ketua... dia boleh bg aku cadangan yang bernas.. ok ok.. sedikit ego.. aku cakap.."kau ngn adik pakai napkin...
kurang lebih, cenggini la kitorg time tu

setelah mengambil giliran masing2... aku...yeaaa... kangah..yeaaa....una..yeaaa....afiq... yeah....
tetibe je kaann.... bedebuk..tergolek golek... adik! adiikkkkkk? ye.. memang itu adik.. bukan keluangman, bukan jugak superman..pocongman pun bukan. masing2 pulaaaaaaaa...

memandangkan dia anak laki first so bg dia nmpk matang cikit(anak ke4)

cenggini muka adik aku yg ke 3 (una)

kak ngah memang terlalu takot

ini dia mangsa tragedi

sebagai anak sulung, terkejut aku lebih dasyat dari adik2 yang lain.

ya ammpuunnnnnnn... adik terjun dari ats meja... meniru aksi kami... tapi dia salah landing.. 
mase tu adik2 aku sume kene sawan dan aku sedikit histeria...
adik... sakit tak? ade luka tak.. cek.. masing2 sudah berubah rupa..
kain yang diikat dileher td sudah berubah posisinya..
beralih ke muka menutup hidung... ala2 gaya seorang pakar bedah dan pakar forensik...

paling tak tahan kakngah dengan kompiden cakap.."aku nampak adik terjun td jadi tawwwww........ sebab kain napkin tu terbang nampak mcm dalam cerita keluangman... erm, tapi tibe2 kan adik jatuh bedebuk.. sebab dia tak boleh diri dengan betul lagi. dan aku rase adik mengalami kecederaan di bahagian tangan".

aku dan yang lain2 panik walaupun ketika itu muka kami masih lagi pelik mendengar kata-kata kakngah. ok.. afiq, selaku abang kepada adik dan juga adik kepada aku,kakngah dan una.. dia telah mencari jalan untuk menyelesaikan kes ini.. 

akak akak ku, jangan lah kamu semua risau.. kerana aku.. sebagai lelaki yang akan melindungi kamu bila besar nanti, aku akan pastikan kes ini selesai dengan baik... yeaaa... afik bercakap seperti seorang pm. dan aku ketika itu... bersama adik2 pmpn lain memandang dengan penuh kepercayaan...

ok ok.. rileksss... aku tahu u olls dah suspen bile smpai kat perenggan ni... tu dah ade yang mencangkung depan laptop.. doktor2 kat luar sana yang bace blog aku ni tak yah nak gigit jari sangat... adik aku hanya menjadi seorang doktor pada ketika itu.. tak akan mengganggu kerja korang.. 

una dari awal tragedi berlaku sampai ke sesudah asyik...ini memang betul betul siyesss...

afiq trus pegang tangan adik sebab itu bahagian yang bedebeek dulu... sebab ktorng nampak adik memang landing baik punya..
cenggini la adik landing...menindih tangan kirinya

seperti detektif kanon keseksaan...
keadaan afiq ketika itu


ok..sekarang tolong... aku merayu.. bace ayat afiq ni sambil menangis bagi menghayati apa yang ktorg rase ketika itu.
"kaklong, kakngah dan una... afiq rase adik kita akan kehilangan tangan kirinya kerana keadaan nampak begitu teruk.. dia tidak menangis melainkan muka sedikit mencuka campur garam.. afiq betul2 takot tgk adikk macam ni...kite perlu rahsiakan pada umi dan abah..jangan cerita ape yang berlaku.. kita buat2 tak tahu.. dengar akak akak ku.... biar pecah telur jangan pecah pinggan kaca.. sebab nanti umi dengar, kita kene marah.."

aku cedeh dgr kata2 afiq, tp untuk selamatkan keadaan, kami perlu mendengar nasihat beliau

baiklah afiq... kami semua jnji... -aku kakngah dan una-
afiq juga sempat bgtaw ktorg yang dia akan bgtaw umi cenggini... "umi, adik sakit tgn la afiq rase..sebab bila afiq nak dukung adik, mesti adik merengak.. ehh..ahh.. auoohhh..., bukankah itu bunyi seperti sakit umi..?"
haaa..canggini la afiq akan cakap kt umi...aku kakngah dan una hanya mengangguk.. keadaan aku, kakngah dan una ketika ituuu... sangat sangat sangat lah parah... 

pada malam itu.. afiq mengulang semula ayat yang dia susun petang td kt umi... 
umi dan abah saling berpandangan... mereka pelik sebab..... kami sendiri tak tahu ape sebabnya...

dan malm tu jgk umi abah bawa adik p umah jiran kami.. pakcik tu tukang urut...umi abah suh ktorg duk umah...
ok... aku kakngah una dan afiq duduk mengadap tv smbil mkn aiskrim malaysia dengan muka yang agak tenang seperti tak de ape2 yang berlaku...

selang la berapa banyak korang nak selang...
umi abah balik, bawak adik dengan tangan yang berbalut balit, dan aku same adik2 pergi dekat adik, kami tarik adik masuk bilik, dan mulakan hidup yang baru balik...
yaaaa.... seperti tak de ape ape yang berlaku...
dan ktorg jugak bersyukur sebab adik mase tu tak reti cakap lagi...


*****
12 tahun berlalu

tapi.... tapiiiiiiiiiii... rahsia yang ktorg pendam ini sudah tidak berdaya lagi untuk ktorg pikul... beratnya seperti berat badan mangsa... yaaaa.. mangsa sudah menjangkau umur 12 tahun..
hyee...korang bayangkan lah.. aku dan adik2 boleh simpan rahsia ni selama 12 tahun... 12 tahun beb.... 
ini bukan tipu ok... tp ini rahsia... mane boleh cerita.. berdosa.. -care budak2 cakap- kite xmen la T I P U..
kite cume R A H S I A...

dan aku...tak habis nak ckp sbg anak sulung kan.. ok... semula..
aku ... sebagai anak sulung dan akak kepada 4 orang adik..iaitu 2 adik pmpuan dan 2 adik laki sudah bersepakat untuk ceritakan apa yang ktorg rahsiakan selama ini..

jaaaaaaappppppppppppp... rahsia ape? adik bongsu aku tanye...

owh.. aku lupa..dia mangsa..so dia cuma tempias je dalam rahsia yang ktorg bina ini..
kau adik...diam...jgn cakap ape2... sebab kau tak taw ape2...

afiq, mulakan...
ehem...ehem...hehehehhe...hahahaha
ketawa yang dibuat2..taknak bagi umi abah marah dan tak suke keadaan yang suspen.cukup la 12 tahun dulu...
umi abah ngat tak yang adik penah seliuh tgn dulu pastu p urut, pastu kene balut,,,?
yee..ingat... serentak umi ngn abah...tapi masing2 masih melayan berite bernama
hehehe... kami berempat ketawa... "sebenarnya mase tu ktorg main terbang2..ktorg pnjat meja hitam pastu terjun...tibe2 adik ikot ktorg...dah la dia tak leh nak diri betul lagi.. dia pun jatuh la... tu tangan dia seliuh.."

respon umi abah... "owh....yeke...ish ish ish.."
aku ulang semula yea...  "owh....yeke...ish ish ish.."
weh.... respon umi ngn abah aku hanya... "owh....yeke...ish ish ish.."

mase tu...... aku, kakngah, una, afiq, dan adik saling berpandangan....
dan
ktorg masuk bilik masing2 wat kerja masing2...
seperti biase.takde ape yang berlaku kan..
kami rase bebas mase tu.. dah tak de ape2 yang berat yang menumpang dalam kehidupan ktorg.. hahahah


p/s ::: kisah ni dah lame sesangat aku ngn adik2 rahsiakan dari umi abah dengan alasan takut kena marah...
tapi memang tak sangka respon umi abah mase ktorg luahkan begitu.... arghh... begitu payah untuk aku dan adik2 tafsirkan.. terima kasih umi abah.. kalu tahu ini responnya, memang takkk la kn kitorg nak simpan crita ni lame2... 
hehehe

0 kOmEn uNtuK BuDaK cOmoT:

There was an error in this gadget